Mordgåtan ”Mord på Slottet” i Vejby.

Vi får ofta fantastiska bilder från våra kunder som har spelat mordgåtor. Kerstin Eriksson från Vejby delar frikostigt med sig, både med ord och bild om mordgåtan ”Mord på Slottet” som hon arrangerade för sina vänner. Hennes text visar att man kan improvisera och ändra detaljer utifrån manuset väldigt enkelt och hennes bilder… ja, de säger mer än 1000 ord. Se och njut:

”Vill bara passa på att tacka för ett väldigt roligt upplägg och bjuda på lite foton från våra privata gestalningar av greve Gyllenstierna med familj och tjänstefolk i somras… flera av oss som var med har spelat så kallade ”varulvslekar” mot varandra via forum (spelar en just nu också), så vi var inte särskilt svårflirtade inför möjligheten att få leka på riktigt. Men även de som inte varit med på sådana spektakel utan bara på ordinarie fester föll in i manuskriptet alldeles utmärkt!

Jag som höll i arrangemanget ruckade lite på rollerna och bytte ut några till stallmästaren Alfred Skäck och grevens assistent Regina som egentligen skulle ha tillkommit först vid fler deltagare, i syftet att det skulle passa respektive deltagare så bra som möjligt. Tog på mig själv rollen som Alice, eftersom jag tyckte det funkade bäst med att jag skulle servera och hålla koll på maten.

Vi hade mycket roligt som man kanske kan se och några har ännu inte riktigt släppt sina roller när de kommenterar varandra på Facebook. Sällan har överklassen varit så överklassig som den gestaltats av Inez och Margaretha…! Inez var alla rädda för, i hennes orubbade kylighet. 🙂 Eftersom vi befann oss på landet, blev arbetsnamnet Morden i Vejby som en travesti på Morden i Midsomer. Med Chateau Vejby som det tämligen nedgångna ställe dit familjen fått bege sig, efter att greven spelat bort det ordinarie sommarstället efter ett misslyckat parti kortspel. Och theremin-temat från Morden i Midsomer spelades som stämningshöjande introduktionsmusik.

I denna lantliga miljö ruckade vi också lite på mordmetoden, så att XX blev ihjälstucken av en hötjuga och NN förgiftad av växten stormhatt (det skulle egentligen ha deltagit en skotträdd hund också, därav justeringen för att slippa ljudet)

I den mån det inte går att räkna ut av bilderna så är alltså husan Alice med förkläde avbildad med sin fantastiske son Jean-Pierre som arbetade hårt både med sekatören och att försöka dra in alla kvinnor i les bouskages för en tete-a-tete. De mest välklädda herrarna = greven Gyllenstierna i hatt och frack och advokaten Olivecrona i kostym (och med eget visitkort, hur kul var inte det?). Den mörkklädda kvinnan med cigarettmunstycke givetvis Inez och den andra kvinnan med hatt svägerska Margaretha.  Veronica Gyllenstierna är den som förhörs av konstapel Kling och som synes bärandes en mängd halsband (de fick bli Kling och Klang i vår version). Ryttardottern synes i rosa tröja och riddräkt och Emma Gyllenstierna också sittande vid bordet med bara ärmar. Och Sören och Arthur ser man nog vilka de är – Arthur även efter transformeringen till konstapel.

Jean-Pierre och Margaretha fick dela priset för bästa skådespelartalang, med Inez hårfint efter så det blev ett tröstpris till henne. Och husan Alice fick pris för bästa klädsel, efter att ha tråcklat fast spetsar i timmavis på den svarta klänningen…! Nästa sommar lutar det åt att det blir ett maffiatema på samma plats. :-D”

Lämna ett svar